7.1. 16:00
JOMOTUSTA, pakotusta ja alavatsalle säteilevää kipua, jonka tarkkaa paikkaa on vaikea osoittaa.
Näin urologi Lauri Flöjt kuvailee sitä, miltä oireileva kiveskohju eli kivespussin laskimoverisuonten laajentuma voi tuntua. Kohju kiveksessä voi myös turvota ja painaa housuissa, vaikka se ei olisi varsinaisesti kipeä.
Kivespussin suonikohjuja on noin 20 prosentilla aikuisista miehistä. Läheskään kaikilla ne eivät oireile tai vaivaa mitenkään, eikä niille silloin tarvitse tehdä mitään.
Kivesten patit kannattaa aina tutkituttaa.
Pienellä osalla kiveskohju kuitenkin oireilee, ja se voi pelästyttää. Kohjut, patit ja pullistumat herättävät monilla ihan syystäkin huolta.
”Kivesten patit kannattaa aina tutkituttaa”, Flöjt sanoo.
Hän työskentelee yksityisurologina Tampereella muun muassa Pihlajalinnassa.
Suonikohjut sijaitsevat tavallisemmin vasemman kiveksen ympärillä, sillä vasemmalla laskimoverisuonten rakenne altistaa kohjuille enemmän kuin oikealla. Kohju pullistuu istuessa ja seistessä, kun veri valuu alas päin. Makuulla kohju ei pullota samalla tavalla, kun veri valuu suonista pois.
”Käytännössä kyse on samanlaisesta ilmiöstä kuin sääressä olevassa suonikohjussa”, Flöjt sanoo.
Jos kiveskohjusta ei ole haittaa, sitä ei aleta hoitamaan. Tutkimus on usein tarpeen, jotta voidaan sulkea pois esimerkiksi kivessyöpä tai lisäkiveksen patit, jotka ovat tavallisimmin hyvänlaatuisia nesterakkuloita.
Kiveskohju hoidetaan, jos se aiheuttaa haittaavaa kipua. Lisäksi se on joillakin yhteydessä hedelmättömyyteen, ja saattaakin tulla esiin hedelmättömyystutkimusten yhteydessä.
Kiveskohjun yhteys hedelmättömyyteen on Flöjtin mukaan monimutkainen. On kuitenkin havaittu, että hedelmättömyydestä kärsivillä miehillä, joiden siemennesteen laatu on heikentynyt, noin 25 prosentilla löytyy kiveskohjuja. Miehillä, joilla siemenneste on normaalia, kiveskohjuja esiintyy puolet vähemmän.
”Kiveskohjut näyttäisivät liittyvän selvästi siemennesteen terveyteen ja sitä kautta hedelmällisyyteen”, Flöjt kertoo.
Hänen mukaansa kiveskohjut voivat heikentää siittiöiden laatua haittaamalla kivesten toimintaa ja nostamalla kivesten lämpötilaa. Kiveskohjut saattavat myös hieman pienentää kivesten kokoa, mikä voi vähentää siemennesteen määrää.
”Yhteys hedelmättömyyteen ei kuitenkaan ole automaattinen”, Flöjt muistuttaa.
Lapsilla kiveskohjuja ei esiinny, mutta jo heti murrosiän muutosten jälkeen niiden esiintyvyys nousee. Yli 80-vuotiaista miehistä jo yli 70 prosentilla on kiveskohjuja.
Haittaava kiveskohju hoidetaan niin sanotulla verisuonen tukkimishoidolla. Kivekseen kulkeva kohjun aiheuttava laskimosuoni tukitaan suonensisäisesti asettamalla siihen metallilankasykeröä tai tukkivaa lääkeainetta.
Toimenpide tehdään röntgenosastolla eikä potilaan tarvitse jäädä sen jälkeen sairaalaan. Tukkimisen tekee radiologi ja toimenpiteitä toteutetaan lähinnä yliopistosairaaloissa. Sen jälkeen pitää olla viikon ajan ponnistelematta.
Operaatioon liittyy vain vähän riskejä, ja noin 90 prosenttia hoidetuista pääsee eroon kivuista ja muista häiritsevistä oireista. Tutkimusten mukaan hoidosta on ollut hyötyä myös hedelmättömyyden hoidossa, vaikka oireita ei olisi, Flöjt sanoo. ”Näitä tehdään Tampereella noin kerran kuussa, eli aika harvoin, sillä kukaan ei tule toimenpiteeseen turhaan. Jotkut jopa valitsevat pienen painontunteen mieluummin kuin suonen tukkimisen, jos kipu ei ole häiritsevää.”