KUVA: Via Ramsten, 2021
Myös musiikilla on todettu olevan tervehdyttävä vaikutus
Kolumnin kirjoittaja on Suomen Syöpäyhdistys ry:n valtuuskunnan puheenjohtaja, Propo ry:n varapuheenjohtaja, kaupunginjohtaja emeritus Jukka Moilanen
Kertoa pitää, syyllistää ei…
Asiantuntijat ovat arvioineet, että jopa 40 prosenttia Euroopassa todetuista syöpätapauksista olisi ehkäistävissä terveellisemmillä elämäntavoilla. Epäterveiden elämäntapojen nostaminen esille syövän aiheuttajina tuntuu jotenkin kiusalliselta. Tosiasioihin nojaten tämä pitää kuitenkin kertoa avoimesti, mutta syyllistämättä ainuttakaan. Asia pitää kertoa nimenomaan syöpää ehkäisevänä huomiona, ei jälkiviisautena, saati syytöksenä.
Minulla oli tilaisuus kuulla esitys, jossa kerrottiin ajankohtaista tietoa syövästä Euroopan tasolla. Viime vuonna yli 2,7 miljoonaa eurooppalaista sai syöpädiagnoosin. Yli 1,3 miljoonaa eurooppalaista menehtyi syöpään. Vaikka rahasta on kiusallista puhua vakavan sairauden yhteydessä, niin syövän lasketaan aiheuttavan vuosittain Euroopan valtioille yli 100 miljardin euron menot. Vuoteen 2035 mennessä syöpädiagnoosien määrän arvioidaan kasvavan lähes 25 prosentilla.
Joka kolmas suomalainen saa elämänsä aikana syöpädiagnoosin. Syöpädiagnoosien määrän kasvaessa ei kulu aikaakaan, kun jo joka toinen suomalainen saa elämänsä aikana itselleen syövän. Käytännössä tuo tarkoittaa, että lähes jokainen joutuu elämään syövän kanssa joko itse tai läheisensä rinnalla.
Syyllistämättä meistä syövän sairastaneista ainuttakaan, on siis arvioitu, että jopa 40 % todetuista syöpätapauksista olisi ehkäistävissä terveellisimmillä elämäntavoilla. Tupakka, alkoholi ja ylipaino lisäävät voimakkaasti syövän riskiä. Vastaavasti liikunta ja terveellinen ravinto vähentävät sitä. Miksi emme siis kertoisi tätä asiaa avoimesti ja terveellisiin elämäntapoihin kannustavassa hengessä. Suomen Syöpärekisterin ja THL:n tutkimushankkeen mukaan kaksi elintapamuutosta ovat tärkeimmät suojaamaan merkittäviltä osalta syöpätauteja. Ne ovat tupakoinnin lopettaminen ja ylipainosta eroon pääseminen. Kuulostavat yksinkertaisilta keinoilta, mutta sitä ne eivät taida sittenkään käytännössä olla – kaikille.
Urheiluharjoittelussa on kolme tärkeää osa-aluetta, joista jokainen tulee tehdä yhtä suurella tarkkuudella ja painoarvolla. Jos yksi osa-alue pettää, pettää koko harjoittelu. Harjoitusohjelman välttämättömät osa-alueet ovat riittävä lajikohtainen harjoittelu, riittävä ravinto ja riittävä lepo. ”Helppoa kuin heinänteko”, voisi kuvitella.
Samat keinot toimivat myös jokapäiväisessä elämässä eli niitä voi käyttää tavoitellessa hyvinvoivaa ja terveellistä elämää. Säännöllinen ja riittävä liikunta on yksi oleellinen keino syövän, kuten useiden muidenkin kroonisten sairauksien, ennaltaehkäisyyn. Siihen liitettynä riittävän monipuolinen ja terveellinen ravinto pitävät ihmisen normaalipainoisena. Lihavuus on valitettavasti lisääntynyt. Sen seurauksena ovat samalla lisääntyneet sen aiheuttamat syövät. Myös alkoholi aiheuttaa syöpää. Kaikki taitavat tiedostaa sen, että runsas alkoholin käyttö aiheuttaa maksasairauksia, mutta alkoholin ja syövän yhteys ei varmaankaan ole yhtä hyvin tiedossa. Tutkimusten mukaan kuitenkin noin 1300 suomalaista sairastuu vuosittain alkoholin aiheuttamaan syöpään. Alkoholin käytön lisääntyessä tämäkin riski on selkeällä kasvu-uralla. Varsin yleisesti on myös tiedossa tupakan kiistaton yhteys syöpään. Joka kolmas syöpä nimittäin johtuu tupakoinnista ja joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama.
Myös unella eli levolla on valtava merkitys ihmisen terveyteen ja yleiseen hyvinvointiin. Etenkin urheilussa korostetaan palautumisen välttämättömyyttä ja sen merkitystä. Kuitenkin samalla tavalla ns. tavallisen ihmisen tulee palautua riittävästi päivän askareista. Siihen tarvitaan riittävästi unta. Kunhan riittävä liikunta, riittävä ja terveellinen ravinto sekä riittävä uni ovat tasapainossa, ollaan jo hyvin lähellä terveellisiä elämätapoja. Pyrkikäämme jokainen mahdollisuuksiemme mukaan siihen.
Vaikka eläisi kuinka terveellisesti koko elämänsä, voi syöpä yllättää. Uskon kuitenkin, että syöpädiagnoosi, -hoidot ja niistä toipuminen on helpompi ottaa vastaan, jos on muutoin hyvässä fyysisessä kunnossa. Melko usein hyvä fyysinen kunto kulkee käsi kädessä myös henkisen tasapainon kanssa. Omasta kokemuksestani saan olla kertomassa ja todistamassa edellä kerrottua. Sairastin eturauhassyövän reilut kymmenen vuotta sitten. Olin tämän yllätysdiagnoosin saadessani ”maratonkunnossa”. Leikkaava lääkäri kertoi, että kyseinen leikkaus on helpompi tehdä, kun potilaalla ei ole ylipainoa ja fyysinen kunto on hyvä. Toipuminen on todennäköisesti nopeampaa ja helpompaa, hän kertoi. Näiltä osin olen ollut onnekas ja sain viime lokakuussa kymmenvuotistarkastuksessa ”puhtaat paperit”. Syöpä on vakava ja ikävä sairaus. Sitä ei halua kukaan kohdata ja kokea. Joillekin se vain tulee.
Vuosittain syöpään sairastuu Suomessa lähes 35 000 ihmistä. Onneksi syövän hoidot ovat kehittyneet valtavasti. Nykyisin yhä useampi voi selvitä syövästä. Aikoinaan sanan syöpä synonyymi oli kuolema. Näin ei ole enää. Lähes kaksi kolmesta paranee. Yhä useampi voi näin ollen palata elämään lähes normaalia tervettä elämää, vaikka on joutunut sairastamaan syövän.
”Hyvä elämä ilman syöpää ja syövästä huolimatta”, on yksi Suomen Syöpäjärjestöjen kannustavista tunnuslauseista. Tunnuslause kuvastaa juuri sitä, että ensisijainen tavoite on tietenkin elää hyvä elämä ilman syöpää. Kun syövän kuitenkin kohtaa yhä vain useampi ihminen, niin silti tavoitteena voi olla hyvä elämä syövästä huolimatta.