Voit seurata väitöstilaisuutta etänä
Väitöstilaisuus klo 12:00
Etäyhteys: https://oulu.zoom.us/j/68878214073
Tiivistelmä
Eturauhassyöpä on 2018 julkaistun GLOBOCAN tietokannan mukaan ilmaantuvuudeltaan toiseksi yleisin ja kuolinsyynä viidenneksi yleisin miesten syöpä maailmassa. Eturauhassyövän diagnosointi ja syövän luonteen arviointi PSA-veritestin, peräsuolen kautta ultraääniohjauksessa otettujen neulakudosnäytteiden ja kliinisen tutkimuksen perusteella on todettu puutteelliseksi. Eturauhasen monimuuttujainen magneettikuvaus (MK) on osoittautunut lupaavaksi menetelmäksi puutteiden korjaamiseksi.
Väitöskirjatyön ensimmäisessä osatyössä poikkeavan PSA-arvon vuoksi ensimmäistä kertaa eturauhasen neulanäytteisiin ohjatut 130 miestä satunnaistettiin kahteen ryhmään. MK-ryhmän miehille suoritettiin eturauhasen MK ja sen jälkeen otettiin rutiininäytteet ja mahdollisista MK-poikkeavuuksista kohdennetut neulakudosnäytteet. Kontrolliryhmän miehiltä otetiin vain rutiininäytteet. Tulosten mukaan kohdennetut näytteet eivät lisänneet todettujen syöpien lukumäärää tilastollisesti merkittävästi. Kliinisesti merkityksellinen syöpä löytyi kohdennetuista näytteistä 9/10 mieheltä, joilla todettiin yksittäinen eturauhasen etuosassa sijaitseva MK-poikkeavuus. Rutiininäytteissä vain kolmelta heistä löytyi syöpä, joista jokainen oli kliinisesti merkityksetön.
Toisessa osatyössä sama patologi tutki taannehtivasti MK:ssa ennen eturauhasen poistoa käyneiden 162 syöpäpotilaan eturauhasen kudosnäytteet. Löydöksiä verrattiin alkuperäisiin MK-lausuntoihin. Tavoitteena oli selvittää epäilyttävimmän MK-muutoksen suurimman läpimitan ennustearvoa syövän paikallis- ja imusolmukelevinneisyyteen. MK-muutoksen läpimitta ≥ 15 mm oli itsenäinen ja tilastollisesti merkittävä riskitekijä kapselin läpikasvulle, positiiviselle leikkausmarginaalille ja syövän etenemiselle siemenrakkuloihin. ≥ 20 mm läpimitta oli tilastollisesti merkittävä riskitekijä imusolmuke-etäpesäkkeiden löytymiselle.
Kolmannessa osatyössä selvitettiin vastikään huonompaan ennusteeseen liitettyjen tiehyensisäisen eturauhassyövän (IDC) ja Gleasonin luokka 4 seulamaisen, verkkomaisesti rakentuvan alatyypin (CA) erottumista MK:ssa. 124 syövän takia leikatun miehen eturauhasnäytteet ja magneettikuvat arvioitiin uudelleen. 90.5 % (95 % CI 82.8–95.6 %) kaikista vähänkin CA/IDC syöpätyyppiä sisältävistä kasvaimista erottui magneettikuvissa. Sensitiivisyys oli hyvä riippumatta CA/IDC esiintyvyyden %-osuudesta kasvaimissa. Kaikki 21 valtaosin CA/IDC kasvutapaa (≥ 50 %) edustavat kasvaimet erottuivat MK:ssa.
MK:n hyöty diagnostiikalle ennen ensimmäisiä neulanäytteitä oli rajallinen, mutta on sittemmin parantunut kuvaus-, raportointi-, ja näytteenottotekniikoiden kehityttyä. MK on lupaava tekniikka eturauhassyövän levinneisyyden ja pahanlaatuisuuden arvioimiseen. Päivittäinen kliininen käyttöönotto edellyttää kuitenkin eteneviä lisätutkimuksia.