Eturauhassyövän hoito
Paikallisen taudin parantamiseen pyrkiviä hoitoja ovat a) radikaali eturauhasen poistoleikkaus, b) ulkoinen tai sisäinen sädehoito sekä c) aktiiviseuranta. Erityisesti Kuopiossa tehtiin paljon sisäistä sädehoitoa ”säteilevillä jyväsillä” mutta nyttemmin Cyber Knife, ”sädeveitsi” on siellä syrjäyttänyt paljolti sisäisen sädehoidon (Braky-hoidon). ”Sädeveitsi” on potilaalle helpompi, tarkempi, tehokkaampi ja hoito on paljon lyhytjaksoisempi kuin tavanomainen ulkoinen sädehoito, jota annetaan tavallisesti 37 kertaa.
Kokeellisena hoitomuotona on nykyisin käytössä myös aktiivinen seuranta, jolloin taudin mahdollista etenemistä seurataan tiiviisti ja ohjelmoidusti. Hoitoihin ryhdytään heti, jos aihetta ilmaantuu. Se, mikä hoitomuoto valitaan, riippuu monesta eri tekijästä. Samaa syöpää sairastavien välillä on suuriakin eroja syövän laadun, ärhäkkyyden sekä kunkin miehen oman terveydentilan suhteen.
Potilas joutuu taudin eri vaiheissa tekemään hoitovalintoja yhdessä hoitavan lääkärinsä kanssa ja tähän valintaprosessiin hän tarvitsee riittävästi luotettavaa tietoa eri hoitomuotojen seurauksista ja vaikutuksista hänen elämälleen ja terveydelleen. Näissä valintatilanteissa tarvittavan lisätiedon lähteenä potilasjärjestön ja vertaistukitoiminnan rooli on keskeinen.
Paikallisen eturauhassyövän hoito
Paikallisen, eturauhaseen rajoittuneen, syövän yleisimmät hoitovaihtoehdot ovat:
a) leikkaus
b) sädehoito
c) aktiivinen seuranta (kokeellinen hoitomuoto)
a) Leikkaus
Eturauhassyövän leikkauksessa koko eturauhanen poistetaan. Leikkaukseen sopivalla miehellä tulee olla hyvä yleiskunto. Leikkauksen läpikäynneillä miehillä, suurella osalla on eri asteisia erektiovaikeuksia tai impotenssia. Tämän lisäksi, joillekkin miehille voi seurata virtsankarkailua (inkontinenssia). Joillakin näistä miehistä on voinut olla erektiovaikeuksia ja virtsankarkailua jo ennen leikkaustakin.
Uutena leikkausmuotona on kirurgin ohjaama ns. ”robottileikkaus”, joka vähentää leikkauksenaikaista verenvuotoa ja sairaalassaolopäiviä. Tällä hetkellä niitä tehdään Helsingissä, Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Oulussa.
b) Eturauhassyövän sädehoito
Sädehoidolla pyritään tappamaan syöpäsolut. Sädehoito voidaan antaa eturauhaseen ulkoisesti tai kudokseen sisään.
ba) Ulkoinen sädehoito
Käytettäessä ulkoista sädehoitoa (ihon läpi) osa virtsarakosta ja peräsuolesta voi joutua säteilylle alttiiksi. Tämä voi aiheuttaa ripulia ja/tai verta ulosteessa ja virtsassa hoidon aikana ja sen jälkeen. Potilaat saattavat myös tuntea väsymystä sädehoidon aikana. Ulkoisen sädehoidon jälkeen parin vuoden kuluessa noin puolelle miehistä voi jäädä pysyvä erektiohäiriö tai impotenssi. Peräsuolen lievä vahingoittuminen on myös mahdollista. Joillekin näistä miehistä on voinut tulla vaikeuksia ulostamisen kanssa. Ajan mittaan nämä haittavaikutukset yleensä parantuvat tai lievittyvät. Ulkoinen sädehoito toteutetaan poliklinikalla: toimenpiteet tapahtuvat jokaisena arkipäivänä esim. seitsemän viikon ajan.
bb) Kudoksen sisäinen sädehoito (Brakyhoito)
Kudoksen sisäinen sädehoito saattaa aiheuttaa vähemmän sivuvaikutuksia mutta sitä ei voida antaa kaikissa tapauksissa. Tähän vaikuttaa muun muassa eturauhasen koko, PSA-arvo ja kasvaimen agressiivisuusaste. Kudoksen sisäinen sädehoito tarkoittaa radioaktiivisten jyvästen viemistä eturauhaseen. Tämä toimenpide edellyttää yhdestä kolmeen sairaalassaolopäivää. Myös kudoksen sisäinen sädehoito saattaa aiheuttaa erektiovaikeuksia joillekin miehille. Toimenpiteen jälkeen voi esiintyä virtsaamis- ja ulostamisvaikeuksia, jotka yleensä kuitenkin menevät ohi ajan kuluessa.
c) Aktiivinen seuranta
Aktiivista seurantaa voidaan suositella, jos löydetty pieni kasvain ei vaikuta agressiiviselta. Seurannan tarve voi olla myös miehillä joilla on jokin muu vakava sairaus. Aktiivinen seuranta edellyttää PSA-arvon säännöllistä seurantaa. Jos PSA arvo pysyy samanlaisena tai nousee hyvin hitaasti suositellaan edelleen hoidon viivyttämistä. Vain jos PSA arvo nousee tai ilmenee muita oireita suositellaan yleensä leikkausta tai sädehoitoa. Syy aktiiviseen seurantaa johtuu siitä tosiasiasta, että eturauhassyöpä ei aina kasva eikä johda etäpesäkkeisiin tai muihin vaivoihin, mutta syövän hoidot haittavaikutuksineen laskevat miehen elämän laatua huomattavasti koko loppuelämän ajan.
Levinneen eturauhassyövän hoito
Levinnyttä eturauhassyöpää voidaan hoitaa monin eri tavoin esimerkiksi sädehoidolla, hormoneilla tai erilaisilla lääke- ja lääkeyhdistelmähoidoilla. Levinneen eturauhassyövän hoitoon kehitetään jatkuvasti uusia lääkkeitä ja lääkeyhdistelmähoitoja.